Mat & dryck i Botswana

Har man precis anlänt till ett nytt land och vill uppleva deras kultur är deras matvanor ett bra sätt att börja på. Genom maten kan man lära sig om landets historia och värderingar. Botswanas nationalrätt kallas “Seswaa” och består av långsamt kokat kött som blandas med lök, salt och peppar. Nötkött är det bästa, men i ett land med en fattig historia tar man vad som finns. Get och kyckling hittas ofta i denna rätt. Det kanske låter simpelt, men förberett på det traditionella viset har denna maträtt lyckats etsa sig fast hos besökare och skapat goda minnen.

I Botswana, till skillnad från många länder i Europa, är lunchen det stora målet. På senare eftermiddagar äter man ofta en middag av rester och småplock. En traditionell frukost i Botswana kallas “Bogobe” och består av majs som med vatten kokas tills en mjuk massa uppstår. Denna rätt innehåller väldigt mycket energi och passar bra innan man ska ge sig av på en lång dag ute i det vilda.

Det var portugiserna som först introducerade majset för befolkningen i Botswana, men även rätter från landets afrikanska befolkning har kommit att bli populära. Du kommer med säkerhet stöta på en meny med rätten “Vetkeok” som alternativ. Det är en deg som rullats ihop till en boll och inuti gömmer sig kryddad köttfärs.

Många safaris inkluderar mat av riktigt bra kvalité och erbjuder importerade ölsorter och viner från hela världen. Vill du prova på lokal dryck så finns det nationella ölsorter och vin gjort på palm. Vinet tenderar dock på att vara väldigt starkt, så drick försiktigt.

www.sydafrikaresor.se
Res till paradiset Royal Island Resort & Spa och njut av vita stränder, turkosblått...
www.sydafrikaresor.se
Längtar ni efter en avkopplande semester med gott om tid att njuta i solen, ta ett dopp i...
©2024 Botswanaresor