Östra Botswana

När folk snackar om Botswana så är det nästan alltid det mystiska Okavango Deltat, Sa-vannen i parken chobe och den obarmhärtiga Kalahari öknen, som oavbrutet kommer på tal. Det är inget konstigt med det, då dessa platser är helt unika för deras fantastiska djur-liv och skiftande natur. I skuggan av dessa attraktiva destinationer gömmer sig östra Botswana och alla dess sevärdheter. Blandat med fantastisk natur och afrikansk historia är detta ett intressant resmål.

Francistown är den näst största staden i Botswana och är belägen nära den östra grän-sen till Zimbabwe. Precis som Gaborone, och även Maun, har denna stad utvecklats drastiskt på senare år tack vare turismen. Antalet hotell och restauranger ökar när fler turister besöker staden. Detta är en stad med en intressant historia och det finns chans att lära sig om den på museet Supa Ngwao. I slutet av 1800-talet anlände riskbenägna människor för att leta efter guld som ryktades ligga gömt här och det gjorde Francistown till Afrikas första samlingspunkt för lycksökare och affärsmän. Francistown är väldigt lättillgänglig och Botswanas är slutdestination för Botswanas enda tågräls. Ett historiskt monument från kolonisationens dagar.

I staden Serowe ligger Botswanas erkända hjälte och första stadsminister Saratse Khama begravd. Det finns flera intressanta anledningar att lägga till Serowe på sin resrutt. Missionärskyrkan som de allra första europeiska bosättarna byggde satte denna stad på kartan.

Nära Serowe finner vi något väldigt intressant. Som ett försök att stoppa det eskalerande tjuvskyttet av noshörningar skapade Botswana “The Rhino Sanctuary”. Detta är en unik chans att se några av de sista uråldriga noshörningar som tragiskt har jagats till utrotning. I det skyddade och fridfulla området av denna park lever och frodas noshörningarna. Här är det möjligt att se både svart och vit noshörning samt en massa andra exotiska djurarter. Nu lever det över 30 noshörningar i parken och den har varit en viktig del i bevarandet av noshörningen som art. Det finns flera boendemöjligheter i närheten av parken. Allt ifrån lyxigare val med dusch och toalett till simpla tältplatser.

Vid den östra spetsen av Botswana, finner vi “the northern tuli game reserve”. Ett av de största privatägda reservaten i hela södra Afrika. Parken är, i jämförelse med de större nationella parkerna, liten. Trots den begränsande ytan finns det en otrolig mångfald av djur här. Alla de största rovdjuren har ett fotfäste här och lever tillsammans med elefanter, antiloper och hundratals arter av olika slag. Det finns många sätt att ta sig runt i parken. Att gå och cykla utgör de lite mer aktiva alternativen. Är man sugen på att få en rejäl över-blick så finns det chans att flyga luftballong över parken.

www.sydafrikaresor.se
Kombinera två helt olika länder i detta reseförslag. Ni börjar i Sydafrika och...
www.sydafrikaresor.se
Insup atmosfären av lyx och flärd på Rovos Rail genom Sydafrikas vackra landskap. Njut...
©2024 Botswanaresor