Norra Botswana

Norra delen av Botswana är verkligen full av underbart skiftande natur och det finns mycket att se. Besöker du norra Botswana och de olika naturreservaten som finns här så är det stor chans att du utgår från staden Maun. Det är en viktig utgångspunkt för turismen och det är oftast enkelt att ta sig hit. Air Botswana har flyg som anländer dagligen och många anländer med buss eller egen bil.

Det är mest troligt att man har tagit sig hit för att uppleva den fantastiska naturen runt Maun. Även om staden har utvecklats drastiskt sedan världen fick upp ögonen för Bots-wanas vackra natur och varierande djurliv, så har staden behållit en lantlig och simpel känsla. Det är inte ovanligt att “Bushmen” kommer med en flock betesdjur för att sälja på stadens marknader. Det finns väldigt vackra och trevliga ställen att bo på omkring Maun och staden är, när man ändå har vägarna förbi, värd ett besök. Det finns allt från simpla vandrarhem där det erbjuds en billig säng eller tältplats till dyra och lyxiga hotell.

I landets norra del breder sig det världskända Okavango deltat ut sig och är hem till tusen-tals exotiska djurarter. En oas skapad av en gigantisk flod utan något slut. Varje år fylls detta område på nytt med enorma mängder vatten och föder tusentals varelser. Under torrperioden dunstar upp till 95 % av allt vatten bort och då är livet hårt för dess invånare. Skräckinjagande krokodiler och enorma flodhästar gömmer sig i våtmarkerna. På land pågår det eviga spelet mellan kontinentens stora kattdjur och deras byten. Det finns olika sätt att uppleva Okavango deltat. Många safariföretag väntar ivrigt på att ta emot nyfikna gäster. Från en kanot, eller en Mokoro som det kallas, får man verkligen se detta område på ett genuint sätt. Att glida tyst genom alla mystiska kanaler erbjuder en unik chans att komma nära de vilda djuren och smälta in.

Det är inte bara Okavango deltat som utgör norra Botswana. Väster om deltat hittar vi Botswanas äldsta nationalpark, Chobe. Parken är hela 11,700 kvadratkilometer stor och känd över hela världen för dess rika djur- och växtliv. Det är också hem för världens störs-ta population av elefanter. Tusentals turister besöker parken varje år för att skåda det bru-tala spelet mellan rovdjur och byten. Stora flockar av bytesdjur attraherar ett stort antal rov-djur. Parkens stora och öppna vidder blir, under regnsäsongen, alldeles gröna och fulla av liv. När torrperioden gör sig påmind rör sig djuren norrut mot floden Chobe, där det är lättare att få tag i vatten. Savannens djur följer årstiderna lika strikt som vi lever vår vardag. I Chobe har det länge utförts safariresor och det en av landets mest populära platser att skåda Afrikas vilda djur.

www.sydafrikaresor.se
Insup atmosfären av lyx och flärd på Rovos Rail genom Sydafrikas vackra landskap. Njut...
www.sydafrikaresor.se
Upplev det vilda afrikanska djurlivet och den natursköna kuststräckan i söder för att...
©2024 Botswanaresor