Västra Botswana

Ghanzi är, med cirka 12,000 invånare, den största staden i västra Botswana. Staden känns väldigt isolerad och är omringad av den enorma Kalahariöknen. Med 300 kilometer av uttorkad mark och taggbuskar till den namibiska gränsen och 200 kilometer till Maun, så är det inte så konstigt att turismen är lite mer blygsam än på andra platser i Botswana. De flesta av stadens invånare jobbar med boskap. Ghanzi är ett vanligt stopp på vägen mellan de stora naturreservaten. Trots stadens storlek finns det gott om ställen att bo på. Det finns också en ATM och en bensinstation.

I sydvästra hörnet av landet gränsar Kgalagadi Transfrontier Park med Sydafrika. Parken är 38 000 kvadratkilometer och cirka två tredjedelar ligger i Botswana. De båda länderna har samarbetat och verkligen skapat en fristad för djur och en chans för turister att smidigt uppleva den unika natur som finns här. Det är fullt möjligt att börja i en del av parken för att lämna den i det angränsande landet.

Kgalagadi betyder “plats av törst” och redan vid första ögonkastet förstår man vikten av namnet. Hela området är en del av Kalahariöknen och består mestadels av sand, torra växter och uttorkade flodbäddar. Något enstaka träd sticker ensamt upp och ger skydd från solen till parkens törstiga djur. Trots platsens obarmhärtiga klimat lever det en stor skara olika djurarter tillsammans i Kgalagadi. På en safari genom parken är det möjligt att se lejon, leoparder och hyenor som alla spanar efter lätta byten. Uppe i skyn glider gamar, örnar och andra fåglar. Parken har inga stängsel som avgränsar området och stora flockar av gnuer och antiloper vandrar tillfälligt in i parken och föder ofrivilligt parkens hungriga rovdjur.

Det finns en hel del olika ställen spendera natten på i Kgalagadi. De flesta är simpla “self-catering”-koncept och tält är det vanligaste. Xaus Lodge drivs av två kolonier av Bushmen vars släkte länge har levt i den torra öknen. Det är ett av de dyrare alternativen, men en unik chans att lära känna kulturen och lokalbornas livsstil. Långt in i den vilda parken finns det vildmarkscampingar för lite mer äventyrliga personer. Som gäst måste man själva ansvara för vatten och mat. Eftersom det inte finns något stängsel bor det en beväpnad scout på varje camping. Jämfört med Botswanas andra parker, har Kgalagadi Transfrontier Park mindre besökare och är därför ett väldigt intressant val om man vill komma ifrån de ingångna turiststråken.

www.sydafrikaresor.se
Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner,...
www.sydafrikaresor.se
Vår mest populära resa till Seychellerna! Denna prisvärda resa ger er möjlighet att...
©2024 Botswanaresor