Södra Botswana

Gaborone, Botswanas huvudstad, ligger väldigt nära den södra gränsen mot Sydafrika. Det är, mer eller mindre, den enda staden som erbjuder en äkta stadskänsla för de som inte vill ge sig ut i vildmarken. Här finns det fina hotell, restauranger och stora köpcentrum och mycket annat som en storstad av internationell standard bör ha. Botswana har sedan det blev självständigt utvecklats otroligt fort och Gaborone driver verkligen den andan framåt. I staden finner vi landets nationalmuseum och en botanisk trädgård som innehåller mycket av Botswanas varierande växter. Gaborone har skapat ett naturreservat inuti staden. Ett perfekt alternativ för resenären som vill uppleva Afrikas djur och natur utan att resa runt hela landet.

Strax söder om Gaborone är det möjligt att besöka Kolobeng Mission. Det byggdes av missionären och utforskaren Dr. David Livingstone och under mitten av 1800-talet var det hans hem. Efter bara några år drev stamfolket bort Livingstone från denna plats. De ansåg att det var hans närvaro som orsakat den hemska torkan som spred sig över landet. Platsen är numera ett historiskt monument och ett mycket intressant resmål för turister.

Längst söderut i Botswanas största naturreservat ligger Khutse game reserve. Det är en avskild del av den enorma och världskända parken Kalahari Game Reserve. Med fantas-tiskt vackra vyer och stor variation av djurarter är detta ett väldigt bra val, speciellt om man vill skära ner på restiderna. Från Gaborone är detta den mest lättillgängliga parken som verkligen bjuder på en stark känsla av vildmark. Som en mindre version av Kalahari Game Reserve kommer du att få se lejon, leoparder och många andra arter som lever i Kalahari.

70 kilometer från huvudstaden Gaborone, graciöst omringad av kullar, finner vi den vackra och pittoreska lilla staden Lobatse. Det är kanske inte den största turistdestinationen, men en väldigt viktig stad för Botswana. Lobatse är sista stoppet för många av landets boskap och härifrån transporteras det kött till ett stort antal länder. Det är den tredje störta inkomsten för landet. Köttet anses vara av hög kvalité då kreaturen ofta tillåts vandra fritt och beta på de vida slätterna. Botswanas högsta domstol är också belägen här, som en påminnelse om att staden en gång i tiden var landets huvudstad.

Det finns en hel del arkeologiska sevärdheter i utkanten av Lobatse. Ruinerna i Seoku och de mystiska och stenmålningarna i staden är bara två av de väldigt intressanta sevärdheterna som kan hålla dig kvar i Lobatse.

www.sydafrikaresor.se
Upplev det vilda afrikanska djurlivet och den natursköna kuststräckan i söder för att...
www.sydafrikaresor.se
På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas...
©2024 Botswanaresor