Safari i Botswana

Under en safari i Botswana, mitt framför ögonen på nyanlända besökare, utspelar det sig dagligen ett spektakulärt naturdrama. Med väldigt varierande natur lever det ett mycket stort antal olika djurarter här. I ett land nästan lika stort som Texas, med otroligt stora områden av landet avgränsade för naturreservat, finns det oändliga chanser att se alla de djur man drömt om att få se.

Det är möjligt att besöka Botswana och uppleva en fantastisk safari året om. Regnperioden (december-april) tenderar att vara varm och väldigt regnig, men samtidigt otroligt grön och vacker. Torrperioden (maj-november) är däremot svalare och på natten kan temperaturen drastiskt sjunka ner mot noll och till och med minusgrader. Djuren är mer utspridda och det kan resultera i mer tid letandes, men samtidigt är man säker på att alla delar av parkerna är öppna. Under väldigt regniga perioder kan vägar och faciliteter stängas ner helt på grund av översvämningar.

Uppe i norr, där klimatet är mer tropiskt, finns det översvämmade Okavango Deltat. Här kan man, i lugn och ro, njuta av att se de mäktiga flodhästarna och på säkert avstånd studera krokodilerna som lurar i vattenbrynen. Varje år under sommarmånaderna anländer tusentals migrerande fåglar till dessa trakter för att fly undan kylan i länder längre norrut. Det är Okavango-floden som ger liv till en stor del av Kalahari Öknen, men trots det avdunstar 95 % av allt vatten varje år.

Chobe National Reserve är den äldsta och mest besökta parken i hela Botswana. Under regnsäsongen förvandlas den torra savannen till ett grönt paradis med oförglömliga vyer som kommer att etsa sig fast i dina tankar. När torrperioden gör sig påmind och vattentillgångarna sinar börjar djuren röra sig längst med floden Chobe och det är ett ypperligt tillfälle för en lyckad Safari. Utöver lejon, leoparder, geparder, antiloper, bufflar och mycket mer så har parken den största populationen av elefanter i hela världen.

Central Kalahari Game Reserve är det näst största naturreservatet i världen. Med 52 800 kvadratkilometer av ändlös savann, varav den mesta orörd, är en magisk vildmarksupplevelse garanterad. Även om området är torrare än de norra delarna av landet, så blir det väldigt grönt och fint under regnsäsongen. Stora flockar av gnuer och springbockar anländer för att beta i det fina gräset. Det är inte ovanligt att man får skåda giraffernas långa halsar när de fridfullt glider mellan trädtopparna.

Botswana har otroligt många naturreservat utöver de största och mest populära och alla har något unikt att erbjuda. Landet är verkligen ett praktexempel på hur ett land kan nyttja sitt naturarv på ett sätt som gynnar både befolkningen och djuren.

www.sydafrikaresor.se
Kombinationen av pulserande Kapstaden, utsökta viner i Stellenbosch och spännande djur...
www.sydafrikaresor.se
Kombinera två helt olika länder i detta reseförslag. Ni börjar i Sydafrika och...
©2024 Botswanaresor